Menu
Sluit
Vita Opleidingen BV
Gildenveld 49-53
3892 DD Zeewolde
Postbus 114
Tel: 0031 (0) 36 522 49 50
Route

Extra bij- en nascholingen

Extra bij- en nascholingen bij Vita Opleidingen B.V.

De komende seizoenen staan er een aantal interessante, leerzame en actuele bij- en nascholingen op de agenda. Wij geven graag extra informatie over deze nieuwe collegedagen.

De onderwerpen die aan de orde komen: 
 
Vrijdag 11 november 2022 - Stress en ontspanning
Stress- een probleem van alledag, examenstress, vakantiestress, werkstress, relatiestress, coronastress – te veel om op te noemen. Ruim de helft van alle Nederlanders heeft last van stress gerelateerde lichamelijke en/of psychische klachten. Vaak wordt er ook geen hulp voor gevraagd omdat men ervan uitgaat dat stress vanzelf weer overgaat, wat niet per definitie waar is. De vraag is dan ook waarom de een er meer last van heeft dan de ander met dezelfde belasting. En waarom sommigen zich niet kunnen ontspannen terwijl anderen zich volledig aan ontspanning kunnen overgeven. Stress, een niet te onderschatten veroorzaker van diverse lichamelijke klachten, maar ook een diversiteit aan psychisch-emotionele klachten.

Docent: De heer dr. J. Schulpen, Arts en Chief Medical Officer Novellas International SEMEA (Southern Europe, Middle East & Africa)

Vrijdag 18 november 2022 - Burn-out
Burn-out wordt geassocieerd met overwerkt zijn en als eindstadium gezien van een periode van overspannenheid. Als men langer dan zes maanden spanningsklachten heeft wordt dit door de zorgverzekeraar gerekend tot een burn-out, maar dit is niet terecht. Een burn-out kan hersenschade veroorzaken die in verschillende heftigheidsgradaties voor kan komen. In ernstige vorm betekent dit blijvende schade waardoor mensen niet meer op het oude niveau zullen kunnen functioneren van voor de burn-out. In lichtere vormen duurt herstel om weer op het oude niveau te kunnen functioneren zeker een jaar. De symptomen zijn zowel fysiek als psychisch en hebben niet alleen verstrekkende gevolgen voor de persoon in kwestie maar ook voor zijn omgeving.  De oorzaken van een burn-out zijn ingewikkeld en zijn zowel fysiek als psychisch. Daarbij komt dat in de behandeling van een burn-out men voor een enorm dilemma komt te staan, er is rust vereist, maar rust lost de burn-out niet op. Hoe dan wel te beginnen met herstel ? Een onderwerp dat van groot belang is binnen de therapeutische praktijk ook als het gaat om preventie en herkennen van burn-out klachten en de te nemen stappen om een burn-out te herstellen.

Docent: De heer dr. J. Schulpen, Arts en Chief Medical Officer Novellas International SEMEA (Southern Europe, Middle East & Africa)

Vrijdag 16 december 2022 - â€‹Hoofdpijn en migraine
Hoofdpijn is een veelvoorkomende kwaal. Een op de vijf Nederlanders heeft minstens een dag per week last van hoofdpijn. En wie kan zeggen nog nooit last heeft gehad van hoofpijn mag zich gelukkig prijzen. Ook zijn er mensen die vaak en regelmatig last hebben van migraine aanvallen. Eigenlijk is hoofdpijn iets geworden wat redelijk normaal gevonden wordt en bij ons leven hoort. Maar is het wel zo normaal en kan men er iets aan doen om de frequentie van hoofdpijn te verminderen ? Hoofdpijn gaat verder dan een klacht die vanzelf over gaat. Er zijn veel verschillende soorten hoofdpijn, veroorzaakt door verschillende aspecten en hoofdpijn kan duiden op onderliggende klachten/ziekte. Ook de gevolgen van hoofdpijn zijn voor sommigen niet te overzien. Een onderwerp dus dat de moeite waard is om dieper in te duiken en om meer inzicht te krijgen in het voorkomen van hoofdpijn en migraine en het herstel ervan. 

Docent: De heer drs. R.B.E.M. van Nistelrooij, Arts

Vrijdag 3 februari 2023 - Weerstand
Het immuunsysteem of afweersysteem is het verdedigingssysteem van het menselijk lichaam – het zorgt ervoor dat iemand voldoende weerstand heeft tegen interne en externe ziekteverwekkers. De algemene afweer richt zich op alle ziekteverwekkers die in het lichaam voorkomen. De witte bloedcellen zijn betrokken bij de algemene weerstand in ons lichaam en vernietigen alle lichaamsvreemde stoffen. De specifieke afweer richt zich op één ziekteverwekker. Als ziekteverwekkers zich snel kunnen verspreiden in je lichaam, dan is de algemene afweer niet altijd in staat is om deze ziekteverwekkers te vernietigen. De specifieke afweer is dan noodzakelijk. Tijdens dit college wordt besproken hoe het komt dat de ene persoon een betere weerstand heeft dan de andere. Ook komt aan de orde wat de oorzaak kan zijn voor (tijdelijk) verminderde weerstand.

Docent: De heer drs. R.B.E.M. van Nistelrooij, Arts

Vrijdag 17 februari 2023 - Optimaliseren van het Centraal zenuwstelsel
Veel klachten vinden hun oorsprong in het centrale zenuwstelsel. Elke activiteit in het lichaam, of dat nu een spier is die niet doet wat hem gevraagd wordt of de houding van het lichaam waardoor men klachten krijgt, kunnen het gevolg zijn van problemen in het centrale zenuwstelsel. Hoe zit het centraal zenuwstelsel in elkaar en hoe werkt het. Hoe komt het dat de balans verstoord wordt en de prikkeloverdracht tussen de hersenhelften niet optimaal is. De hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen die zich in het gehele lichaam bevinden vormen samen het zenuwstelsel. Tijdens dit college wordt dit behandeld en wordt tevens uitgelegd wat men kan doen om het centraal zenuwstelsel optimaal te laten functioneren. 

Docent: De heer dr. J. Schulpen, Arts en Chief Medical Officer Novellas International SEMEA (Southern Europe, Middle East & Africa)

Zaterdag 18 maart 2023 - Benauwdheid
Er zijn veel oorzaken van benauwdheid. Mensen met astmatische aandoeningen of COPD zijn vaak benauwd. Ook mensen die herstellend zijn van corona klagen vaak over benauwdheid. Maar ook kunnen hartproblemen, aandoeningen aan het strottenhoofd of bloedarmoede een oorzaak zijn. Hoe dat precies in elkaar zit wordt tijdens dit college behandeld.

Docent: De heer dr. J. Schulpen, Arts en Chief Medical Officer Novellas International SEMEA (Southern Europe, Middle East & Africa)

Vrijdag 10 november 2023 - Traumaverwerking
Een trauma ontstaat meestal door een  schokkende gebeurtenissen die iemand meemaakt, dat kan een ernstig verkeersongeluk zijn,  een brand, een overlijden van een dierbare, seksueel misbruik of geweld. Mensen met een trauma hebben vaak slaapproblemen, zijn somber of depressief en voelen zich vaak gespannen. Hoe kan een trauma worden verwerkt – voor sommige mensen kan EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)  een oplossing zijn maar voor een andere helpt het weer om veel te praten. Traumaverwerking gaat vaak in verschillende fases. Dat en meer komt tijdens dit college aan de orde

Docent: De heer drs. R.B.E.M. van Nistelrooij, Arts

Vrijdag 24 november 2023 - Hersenschudding
Een klap of een stoot tegen het hoofd die hoofdpijn veroorzaakt. Hoe weet je wanneer is het een hersenschudding. Wat zijn de symptomen en wat is het verschil tussen een lichte en een zware hersenschudding. Hoe erg is het letsel aan de hersenen en wat gebeurt er als het niet wordt onderkend – heeft dat gevolgen voor de toekomst. Niet iedereen met een hersenschudding geneest volledig. Wat hiervan de gevolgen voor de kwaliteit van leven zijn wordt tijdens deze dag uitgelegd.

Docent: De heer dr. J. Schulpen, Arts en Chief Medical Officer Novellas International SEMEA (Southern Europe, Middle East & Africa)

Vrijdag 15 december 2023 - Gastro intestinale en leverwerking
Het gastro intestinale stelsel, ofwel het maag-darmstelsel of het spijsverteringsstelsel. Hiertoe behoort natuurlijk ook de lever. De werking van het spijsverteringsstelsel is een ingewikkeld proces. Als het gastro intestinale stelsel en de lever goed werken dan zorgen zij onder andere voor de opname van voedsel, het transport door het spijsverteringskanaal, de uitscheiding van afvalstoffen en nog veel meer. Als het niet optimaal werkt dan kunnen klachten optreden zoals een opgeblazen gevoel, indigestie, buikpijn, diarree en obstipatie. Hoe optimaliseer je de werking van het spijsverteringsstelsel. Dat is een vraag waar tijdens dit college een antwoord op komt.

Docent: De heer drs. R.B.E.M. van Nistelrooij, Arts

Vrijdag 9 februari 2024 - Hart en vaten gezond houden
Bijna iedereen weet hoe je gezond moet leven:  Niet roken, niet te veel alcohol nuttigen, gezond  eten en regelmatig bewegen. Soms echter is dat niet voldoende om hart en vaten gezond te houden. Een beroerte, een hartaanval, trombose – allemaal heel verschillende ziekten maar worden vaak veroorzaakt door de slechte conditie van hart en/of vaten. Is er iets wat gedaan kan worden om hart en vaten zo gezond mogelijk te houden en hoe is dat dan mogelijk. Dit college geeft antwoord op deze en veel andere vragen.

Docent: De heer dr. J. Schulpen, Arts en Chief Medical Officer Novellas International SEMEA (Southern Europe, Middle East & Africa)

Vrijdag 1 maart 2024 - Ziekte van Lyme   
Ziekte van Lyme, Lymeziekte, lymeborreliose  - Lyme is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door bepaalde leden van het geslacht Borrelia; de schroefvormige bacteriën (spirocheten). Het is een vectorziekte die wordt overgedragen door de schapenteek en de hertenteek. De symptomen van Ziekte van Lyme zijn erg divers en niet altijd te diagnosticeren als Lyme. Helaas hebben  besmette personen soms levenslang last van de gevolgen.

Docent: De heer H. Kluitenberg, Natuurgeneeskundige, Iriscopist en Levend- (en droog) Bloed Analist
 
Vrijdag 26 april 2024 - Voeding, gezondheid en eetstoornissen   
Eetstoornissen kunnen ontstaan als gevolg van erfelijke, karakteristieke, psychologische, biologische of lichamelijke, opvoedkundige, familiaire en/of sociaal-culturele factoren. Ook zijn er diverse soorten eetstoornissen. Gezonde voeding en een gezonde levenshouding kunnen eraan bijdragen om van een eetstoornis af te komen. En natuurlijk is deskundige begeleiding in veel gevallen noodzakelijk.

Docent: De heer dr. J. Schulpen, Arts en Chief Medical Officer Novellas International SEMEA (Southern Europe, Middle East & Africa)
 
Al onze bij- en nascholingen zijn Medisch, Psychosociaal en/of Vakgericht goedgekeurd
Informatie
Aanmelden: www.vitaopleidingen.nl/bij-en-nascholing, info@vitaopleidingen.nl of 036 5224950.
 
Algemeen
  • Locatie:                                 Vita Opleidingen B.V., Gildenveld 49-53, 3892 DD  Zeewolde
  • Collegetijden:                     10.00 – 17.00 uur.
  • Prijs:                                      € 115,00/dag inclusief lesmateriaal
  • Broodjeslunch:                 € 9,75/dag