Gespreksvaardigheden, therapeutische vaardigheden en basisvaardigheden m.b.t. cognitieve gedragstherapie (CGT)
|
7 oktober 2022 |
M/P/V |
Inschrijven
Onderdeel: Gespreksvaardigheden, therapeutische vaardigheden en basisvaardigheden m.b.t. cognitieve gedragstherapie (CGT)
Datum: 7 oktober 2022
Accreditatie M/P/V
|
Eén van de meest belangrijke zaken in het leven van alledag; gespreksvaardigheden. Hoe wordt feedback gegeven, hoe gaat men hiermee om. Hoe voorkomt men ruis en als er ruis is hoe is dit dan te ondervangen. In dit college wordt er geoefend met gespreksvaardigheden die ontzettend belangrijk zijn in het werk van een therapeut. Als niet goed doorgevraagd kan worden, komt men nooit bij de oorsprong van het probleem, maar hoe moet dit? Naast gespreksvaardigheden moet een therapeut ook bepaalde basisvaardigheden bezitten, wat zijn deze basisvaardigheden en hoe kan men deze trainen, dat komt aan bod in dit college. Dit gaat men oefenen met casusoefeningen, hierbij wordt gevraagd bepaalde vaardigheden toe te passen en het effect ervan te ervaren. Cognitieve gedragstherapie(CGT) wordt uitgelegd en er gaat gebruik gemaakt worden van eenvoudige functieanalyses en cognitieve technieken om deze ook te leren toepassen in de praktijk.
Algemene farmacologie en psychofarmaca
|
23 september 2022 |
M/P |
Inschrijven
Onderdeel: Algemene farmacologie en psychofarmaca
Datum: 23 september 2022
Accreditatie M/P
|
In dit college wordt er uitgebreid stil gestaan bij algemene farmacologie. Jaarlijks worden 41.000 mensen met spoed opgenomen in het ziekenhuis door verkeerd medicijngebruik. Tweederde van de opgenomen patiënten is ouder dan 65 jaar. De helft van deze spoedopnames bij ouderen had voorkomen kunnen worden (bron www.zorgvoorbeter.nl). Kennis van dit onderwerp is dus noodzakelijk. Wij beginnen bij het begin, algemene farmacologie, om bouwsteen voor bouwsteen toe te werken naar de benodigde informatie over psychofarmaca, en het belang van therapietrouw bij gebruik van psychofarmaca.
Psychopathologie: stoornissen en Psychiatrische behandeling
|
9 september 2022 |
P |
Inschrijven
Onderdeel: Psychopathologie: stoornissen en Psychiatrische behandeling
Datum: 9 september 2022
Accreditatie P
|
Met de DSM-5 gaan de studenten psychopathologieën uitwerken en bestuderen. Er wordt aandacht besteed aan de meest voorkomende stoornissen, de klachten, kenmerken en de rode vlaggen die met de stoornis te maken hebben. Hoe herkent men dit als therapeut en hoe moet men hiermee om gaan. Naast de stoornissen staan wij stil bij de psychiatrische behandeling.
Psychopathologie en herkennen van risicodragende situaties voor de cliënt, DSM-5
|
3 juni 2022 |
P |
Inschrijven
Onderdeel: Psychopathologie en herkennen van risicodragende situaties voor de cliënt, DSM-5
Datum: 3 juni 2022
Accreditatie P
|
Wat is psychopathologie wat zijn de kenmerken hiervan? Wat zijn de risicodragende situaties en hoe vertaalt zich dat naar de psychopathologie? Wij staan stil tijdens dit college hoe het diagnostisch proces verloopt binnen de psychiatrie en maken kennis met de DSM-5, wat is dit precies en hoe kan men het in de praktijk gebruiken? Er wordt stil gestaan bij SOLK. Somatisch Onvoldoende verklaarbare Lichamelijke Klachten, een onderwerp dat zowel in de reguliere als niet- reguliere zorg veel wordt beschreven.
Praktische vaardigheden, Ethische beginselen, Niet (H)Erkende ziekten & Alarmtekens, Reguliere onderzoeksmethoden
|
28 mei 2022 |
M/P/V |
Inschrijven
Onderdeel: Praktische vaardigheden, Ethische beginselen, Niet (H)Erkende ziekten & Alarmtekens, Reguliere onderzoeksmethoden
Datum: 28 mei 2022
Accreditatie M/P/V
|
Diverse onverklaarbare en niet (H)Erkende Ziekten en Klachten worden op indringende wijze behandeld en besproken tijdens dit college, net zoals somatisch onverklaarbare klachten (SOLK) komen deze ook steeds vaker voor en nemen een belangrijke plaats in in de maatschappij. Hoe herkent men een bepaalde ziekte, hoe worden bepaalde klachten verklaard en hoe gaat een therapeut hiermee om. Ook wordt het belang van rode en gele vlaggen benadrukt, wanneer is een klacht een alarmteken. Praktische vaardigheden en ethische beginselen komen aan de orde tijdens dit afsluitende college van de Generieke fase, het gaat over de praktische invulling van een praktijk. De materiële zaken komen aan bod zoals sfeer en aankleding van de praktijk. Daarnaast zal aandacht besteed worden aan de anamnese, administratieve afhandeling en het opzetten van een volgsysteem. Hoe bouwt een therapeut een vertrouwelijke maar tevens zakelijke relatie op? Waar legt men als therapeut de grenzen? Maar ook het omgaan met probleemsituaties en risicofactoren. Denk aan communicatieproblemen of het voeren van een slecht nieuwsgesprek. Wat is de taak van de therapeut en hoe bewaakt men de grenzen van het eigen kunnen. Tijdens dit veelomvattende college wordt hierbij stil gestaan.
Toegepaste psychologie en klinische psychologie
|
13 mei 2022 |
P |
Inschrijven
Onderdeel: Toegepaste psychologie en klinische psychologie
Datum: 13 mei 2022
Accreditatie P
|
Wat is het verschil tussen toegepaste psychologie en klinische psychologie? Wat houden deze beide onderwerpen in. Nadat wij in college 3 kennis hebben gemaakt met de term psychologie gaan wij nu verder. Hoe verloopt de persoonlijkheidsontwikkeling wat kan er allemaal fout gaan? Om dit te weten heeft men weer kennis nodig van de leeftijdsfasen en de bijbehorende ontwikkelingstaken. Wat voor invloed heeft de maatschappij op psychopathologie? Zijn er in Nederland andere psychopathologieën dan bijvoorbeeld in Zweden, zo ja hoe zit dit dan? Zo lopen wij door alle leeftijdsfasen heen en behandelen de invloeden op de psychologische ontwikkeling om uiteindelijk uit te komen bij veroudering en sterven.
Kennisintegratie van Gezond naar Ziek
|
7 mei 2022 |
M/P/V |
Inschrijven
Onderdeel: Kennisintegratie van Gezond naar Ziek
Datum: 7 mei 2022
Accreditatie M/P/V
|
Wat gebeurt er in het fysieke lichaam en het mentale lichaam als er een indringer binnenkomt. De totale toestand in gezonde situatie wordt gevolgd van gezond naar ziek en de stadia die zich in dit proces opvolgen. Zo gaat het in dit college over de problemen die kunnen ontstaan door een tekort. Bijvoorbeeld een tekort aan jodium of vitamine B12 kan grote gezondheidsproblemen veroorzaken. Een ziekte die tegenwoordig veel voorkomt is het metaboolsyndroom. Deze ziekte heeft veel invloed op de pancreas en de lever en ontstaat langzaam, maar slaat dan keihard toe. De oorzaken en gevolgen van stress en depressie worden behandeld, net als verschillende longproblemen en de Ziekte van Pfeiffer en de Ziekte van Alzheimer. Kortom een zeer interessant college waarin duidelijk wordt hoe de weg van gezond naar ziek loopt en hoe dit kan worden voorkomen of zo nodig hersteld.
Psychopathologie, Psychiatrische behandeling, Rode vlaggen
|
23 april 2022 |
M/P/V |
Inschrijven
Onderdeel: Psychopathologie, Psychiatrische behandeling, Rode vlaggen
Datum: 23 april 2022
Accreditatie M/P/V
|
Tijdens dit college wordt verder ingegaan op de psychopathologie, wat is nou schizofrenie en wat voor uitwerking heeft dit op lichaam en geest. Welke psychiatrische behandelingen zijn er zowel regulier als niet regulier en wat kan men daarmee als therapeut. In dit college wordt extra aandacht besteed aan de medische en psychosociale rode vlaggen. Deze worden tijdens elk college besproken en in de studieopdracht worden ze ook verwerkt. In dit college krijgen de rode vlaggen nog extra aandacht. Wat als men als therapeut iemand krijgt met depressie en zelfmoordneigingen? Wat te doen? Is afvallen altijd een rode vlag, of wanneer wel en wanneer juist niet? In dit college komt dit aan bod, zodat een therapeut de veiligheid en de kwaliteit kan bieden die een cliënt van de behandelaar verwacht.
Psychologie, deelgebieden psychologie, psychotherapie, psycho-educatie
|
22 april 2022 |
P |
Inschrijven
Onderdeel: Psychologie, deelgebieden psychologie, psychotherapie, psycho-educatie
Datum: 22 april 2022
Accreditatie P
|
Nu de basis is gelegd met de vorige 2 colleges gaan wij werken aan kennis omtrent psychologie en psychopathologie. Wij beginnen ook hier bij het begin, wat is nou psychologie. In dit college wordt aangeleerd om deelgebieden van de psychologie te benoemen en de verschillende benaderingen te omschrijven. Wat is nu het verschil tussen psychologie en psychiatrie. Wij gaan hier werken aan de kennis die men nodig heeft volgens Plato omtrent dit onderwerp. Daarnaast wordt er dieper ingegaan op wat psychotherapie is en welke vormen er zijn en welke worden er gebruikt. Wat is psycho- educatie en voor wie is dit belangrijk? Stap voor stap wordt dit uitgeplozen tot er duidelijkheid is over wat psychologie nou inhoudt en hoe men hiermee kan werken in de praktijk.
Energetisch lichaamswerk - Magnetiseren - deel 2
|
9 april 2022 |
V |
Inschrijven
Onderdeel: Energetisch lichaamswerk - Magnetiseren - deel 2
Datum: 9 april 2022
Accreditatie V
|
In een beroepsopleiding voor therapeuten moet een methodisch programma opgenomen zijn dat de therapeut in staat stelt via een diagnostische therapie de grote oorzaaklijnen van de pathologie te achterhalen alsmede daar direct over te kunnen adviseren. Het inzicht dat hierbij verkregen wordt is in beginsel de leidraad van verdere behandeling. De toegepaste techniek bestaat uit een klassieke vorm van magnetiseren. Het grote voordeel hiervan is dat, door de techniek toe te passen men zelf de gevoeligheid gaat ontwikkelen die een goed therapeut behoort te bezitten. Er wordt besproken wat magnetiseren precies is, waar en hoe het is ontstaan, waar de energie vandaan komt en hoe men die kan voelen en gebruiken. De werking van aura’s en het (niet)zichtbare energieveld om ons lichaam en de zeven chakra’s en hun psychologische functie worden uitgebreid behandeld. Naast de theorie worden deze colleges door veel praktijkoefeningen ondersteund. Dit college is samen met Energetisch lichaamswerk - Magnetiseren deel 1, tevens de basis voor Specifieke fase - Module 3 - Energetisch lichaamswerk - Magnetiseren.
Energetisch lichaamswerk - Magnetiseren deel 1
|
2 april 2022 |
V |
Inschrijven
Onderdeel: Energetisch lichaamswerk - Magnetiseren deel 1
Datum: 2 april 2022
Accreditatie V
|
Energetisch lichaamswerk - Magnetiseren deel 1
Gespreksvaardigheden, Psychopathologie, introductie Psychologie, DSM-5, SOLK
|
26 maart 2022 |
M/P/V |
Inschrijven
Onderdeel: Gespreksvaardigheden, Psychopathologie, introductie Psychologie, DSM-5, SOLK
Datum: 26 maart 2022
Accreditatie M/P/V
|
Eén van de meest belangrijke zaken in het leven van alledag, gespreksvaardigheden. Hoe wordt feedback gegeven, hoe gaat men hier mee om. Hoe voorkomt men ruis en als er ruis is hoe is dit dan te ondervangen. In dit college wordt er geoefend met gespreksvaardigheden die ontzettend belangrijk zijn in het werk van een therapeut. Als niet goed doorgevraagd kan worden, komt men nooit bij de oorsprong van het probleem maar hoe moet dit? Wat is het verschil tussen ontwikkelingspsychologie en klinische psychologie. In dit college wordt aangeleerd om deelgebieden van de psychologie te benoemen en de verschillende benaderingen te omschrijven. Met de DSM- 5 gaan de studenten psycho-pathologieën uitwerken en bestuderen. Daarnaast wordt er stil gestaan bij SOLK. Somatisch Onvoldoende verklaarbare Lichamelijke Klachten een onderwerp wat zowel in de reguliere als niet reguliere zorg veel wordt beschreven.
Medische basiskennis gerelateerd aan de psychosociale vakken, Ademhalingsstelsel, Zenuwstelsel, Genitaal stelsel, Hormoonstelsel
|
18 maart 2022 |
M/P |
Inschrijven
Onderdeel: Medische basiskennis gerelateerd aan de psychosociale vakken, Ademhalingsstelsel, Zenuwstelsel, Genitaal stelsel, Hormoonstelsel
Datum: 18 maart 2022
Accreditatie M/P
|
Dit college is een basis verkenning omtrent medische basiskennis. De meest belangrijke zaken komen aan bod die vaak ook gerelateerd zijn aan het psychosociale vak. Het ademhalingsstelsel, de link met het psychosociale is misschien niet direct duidelijk. Ga eens bij u zelf na, wat gebeurt er als u spanning voelt? Als u schrikt dan is een van de eerste dingen die veranderen de ademhaling. Sommige mensen hebben het gevoel dat ze een hartaanval krijgen terwijl de werkelijke oorzaak van de klachten die ze ervaren door hyperventilatie wordt veroorzaakt. Dit soort relaties gaan wij uitzoeken in dit college. Zo doorlopen wij naast het ademhalingsstelsel: het zenuwstelsel, het genitaal stelsel, het hormonaal stelsel en de invloed van het leren/ denken/geheugen en intelligentie.
Pathologie: Genitaal stelsel, Levensfase 1&2. Farmacologie.
|
12 maart 2022 |
M/P |
Inschrijven
Onderdeel: Pathologie: Genitaal stelsel, Levensfase 1&2. Farmacologie.
Datum: 12 maart 2022
Accreditatie M/P
|
Welke ziektes bestaan er rondom het genitaal stelsel, wat heeft dit voor effect op het lichaam. In welke levensfase krijg men met welke ziektes te maken. Daarna gaan wij verder met farmacologie, wat is dit, wat kan dit betekenen in het werk als therapeut. Wat is belangrijk om te weten van farmacologie om te voorkomen dat men als therapeut bijwerkingen van medicijnen gaat behandelen.
Algemene Basiskennis, begrippen, rechten en plichten, wet- en regelgeving
|
11 maart 2022 |
M/P/V |
Inschrijven
Onderdeel: Algemene Basiskennis, begrippen, rechten en plichten, wet- en regelgeving
Datum: 11 maart 2022
Accreditatie M/P/V
|
In dit college komt de algemene basiskennis aan bod en worden deze uitgelegd en verdiept. Een voorbeeld van algemene basiskennis is dat men als therapeut bepaalde begrippen moet kennen en kunnen verwoorden. Wat betekent die anatomie nou eigenlijk en waarover hebben we het als wij pathologieën gaan bespreken. Ook zijn er een aantal belangrijke onderwerpen waar een therapeut (in spé) kennis van moet hebben. Denk maar eens aan kennis over de verschillende soorten wetten waarmee men in aanraking komt. Zijn er bijvoorbeeld regels verbonden aan het hebben van een eigen praktijk? Op zulke vragen krijgt men antwoord tijdens dit college.
Gezondheidspsychologie/gezondheidsrecht
|
5 maart 2022 |
M/P/V |
Inschrijven
Onderdeel: Gezondheidspsychologie/gezondheidsrecht
Datum: 5 maart 2022
Accreditatie M/P/V
|
Dit college geeft een overzicht van wetenschappelijke inzichten in relatie tussen gedrag en gezondheid waaronder de oorzaken en gevolgen en het omgaan met stress (coping), theorieën die gezond en ongezond gedrag kunnen verklaren, het herkennen, erkennen en accepteren van ziekte, pijnproblematiek en chronische aandoeningen. Wij zijn nu op een punt beland in de opleiding waar al heel veel kennis en kunde is opgedaan. Een belangrijke taak is het kennen van geldende rechten en plichten als therapeut. Nog belangrijker zijn de rechten en plichten van de cliënt. Hoe verschilt het reguliere van het alternatieve. Waar moet men op letten als therapeut. Kennis die essentieel is om een goede praktijk te kunnen runnen.
Chakra Psychologie
|
19 februari 2022 |
V |
Inschrijven
Onderdeel: Chakra Psychologie
Datum: 19 februari 2022
Accreditatie V
|
Lichaam en geest staan niet los van elkaar, dat wordt in dit college wel duidelijk. Chakra’s zijn verzamelpunten van perifere zenuwen die gezien hun clustervorming eigen activiteiten vormen en de energetische relatie met de buitenwereld onderhouden. Elk van hen heeft een werkingsgebied in het lichaam. Zo is de zonnevlecht verbonden met de darmfunctie en spijsvertering en de hartchakra met de hartfunctie en emotie. Aan de hand van voorbeelden wordt de werking van de psyche van de mens duidelijk en daarbij zijn invloed op het lichaam en de innerlijke organen. De student leert het emotionele bewustzijn en de wisselwerkingen tussen lichaam en geest te herkennen.
Iriscopie/oogdiagnostiek
|
5 februari 2022 |
V |
Inschrijven
Onderdeel: Iriscopie/oogdiagnostiek
Datum: 5 februari 2022
Accreditatie V
|
De constitutie van de mens (blauwdruk) bepalen de sterke en zwakke kanten van het individu. Een analyse van constituties, van het oog verschaft enorm rijke informatie over de lichamelijke en psychische toestand van de mens die van wezenlijk belang is voor de diagnose en behandeling van klachten. In dit college wordt geleerd wat orgaan gerelateerde psychische kenmerken zijn. De studenten gaan met een iriscoop en de loep diep in de poppetjes van elkaars ogen kijken. Wat zeggen die over iemand en wat kan men er dan mee. Dit college is tevens de basis voor de Specifieke fase - Module 4 - Iriscopie/oogdiagnostiek.
Pathologie: Sensorisch stelsel. Anatomie & Fysiologie: Genitaal stelsel, Levensfase 1&2
|
15 januari 2022 |
M/P |
Inschrijven
Onderdeel: Pathologie: Sensorisch stelsel. Anatomie & Fysiologie: Genitaal stelsel, Levensfase 1&2
Datum: 15 januari 2022
Accreditatie M/P
|
De huid wordt aan van alles en nog wat blootgesteld in ons dagelijks leven, het beschermt ons tegen alles. Het is dus voor te stellen dat kennis van pathologie van de huid erg belangrijk is om te weten als therapeut. Het zegt heel veel over de mens, een grauwe droge huid heeft vaak een oorzaak, in dit college wordt hier aandacht aan besteed evenals de pathologie van het oor en het oog. Het genitaal stelsel wordt onder de loep genomen. De verschillen worden nader toegelicht. In het deel over levensfasen komen verschillende levensfasen (van kindertijd tot ouderdom) aan bod. Deze worden besproken en tevens wat daar bij komt kijken.
Bio-fysica en Biochemische bepalingen
|
8 januari 2022 |
M/P/V |
Inschrijven
Onderdeel: Bio-fysica en Biochemische bepalingen
Datum: 8 januari 2022
Accreditatie M/P/V
|
In dit college wordt een link gelegd tussen de Biologie en de Fysica. De basisprincipes van de biofysische geneeskunde worden besproken en met voorbeelden uit de praktijk toegelicht. Ingegaan wordt op de relatie psyche, stofwisseling en organen, de balans tussen anabole en katabole stofwisseling, chronische stressfactoren, gezonde en ongezonde polariteiten enzovoort. De bio-fysica is een interdisciplinaire wetenschap die theorieën uit de natuurkunde toepast op biologische systemen. In het deel van de biochemie blijkt het relatief eenvoudig bloedonderzoek een belangrijke aanwijzing te zijn voor de biofysische kijk op ziekteprocessen. De student wordt op deze manier vertrouwd met de bloedwaarden en kan de fysiologie vertalen in energetische termen.
Levend- (en droog) Bloed Analyse
|
11 december 2021 |
V |
Inschrijven
Onderdeel: Levend- (en droog) Bloed Analyse
Datum: 11 december 2021
Accreditatie V
|
In dit college staat de praktijk centraal. Men leert een aantal zaken rondom levend- en droog bloedanalyse zoals: A. Het pathologiebeeld van een aantal veel voorkomende bloedbeelden via een PowerPoint voordracht te leren herkennen. B. De handelingen die men moet verrichten om hygiëne te waarborgen alsmede de microscoop te bedienen. C. Het verschil tussen helderveld, fase contrast en donkerveld beelden. Dit college geeft inzicht in één bepaalde vorm van diagnostiek die het therapeutische veld rijk is, en is tevens de basis voor de Specifieke fase - Module 4 - Levend- (en droog) Bloed Analyse.
Pathologie: Zenuwstelsel, Hormoonstelsel. Anatomie & Fysiologie: Sensorisch stelsel
|
4 december 2021 |
M |
Inschrijven
Onderdeel: Pathologie: Zenuwstelsel, Hormoonstelsel. Anatomie & Fysiologie: Sensorisch stelsel
Datum: 4 december 2021
Accreditatie M
|
Het zenuwstelsel heeft vele pathologieën, vaak met heftige gevolgen denk aan M.S. (Multiple Sclerose). Als het zenuwstelsel niet goed werkt kan dit zijn uitwerking hebben op het sensorisch stelsel waarvan de huid een onderdeel is. Een doof gevoel in de vingers, door een beknelling van een zenuw in de rug. Een pathologie van het hormoonstelsel kan struma zijn, wat weer effect op de ogen kan hebben. Dit is ook een onderdeel van het sensorisch stelsel. De huid is ons grootste orgaan, daarin komen vele zenuwpunten uit, maar ook via de huid worden hormonen opgenomen. Het sensorisch stelsel is dus een complex geheel met het grootste orgaan en een orgaan met mini onderdelen zoals het hamer en aambeeld in het oor.
Ideomotoriek - Bio-tensor deel 1
|
27 november 2021 |
V |
Inschrijven
Onderdeel: Ideomotoriek - Bio-tensor deel 1
Datum: 27 november 2021
Accreditatie V
|
Doen, dat is de werkvorm van dit college. Kennis maken met de ideomotoriek. De ideomotoriek is een toegepaste vorm van het psycho¬motorische. Het is de lichamelijke reactie die optreedt vanuit het vegetatief zenuwstelsel op grond van een bewustzijnsactiviteit. In dit college wordt dit wetenschappelijk vastgesteld fenomeen toegepast op een testprogramma. De Bio-tensor is hier het instrument dat de niet bewuste signalen in data omzet. De praktijk van dit college houdt in dat men na een theoretische uitleg zelfstandig een testprotocol gaat uitwerken.
Werking Bio-tensor
De Bio-tensor is een fijngevoelig bio-energetisch testinstrument dat vanuit het autonome zenuwstelsel reageert op de ‘spanning’ die ontstaat tussen + en -. In dit geval wil dat zeggen: ‘tussen een ware uitspraak’ en een ‘niet ware uitspraak’. Het is mogelijk om met de Biotensor allerlei waarden en relaties te achterhalen en vast te leggen om zo een duidelijk inzicht te krijgen in de toestand van een persoon, in de waarden van organen en fysiologische patronen, belastingvormen, zowel fysiek als psychisch/emotioneel en op het niveau van de energetische lichamen. Ook kunnen op simpele wijze een geïntegreerde behandelmatrix en voedingspatronen worden uitgetest. Dit college is tevens de basis voor de Specifieke fase - Module 3 Ideomotoriek - Ratio-intuïtieve Methodiek.
Pathologie: Spijsverteringsstelsel Anatomie & Fysiologie: Zenuwstelsel, Hormoonstelsel
|
20 november 2021 |
M/P |
Inschrijven
Onderdeel: Pathologie: Spijsverteringsstelsel Anatomie & Fysiologie: Zenuwstelsel, Hormoonstelsel
Datum: 20 november 2021
Accreditatie M/P
|
Als men met een stelsel te maken heeft zoals de tractus digestivus (het spijsverteringsstelsel) met al zijn onderdelen, dan is het al gauw duidelijk dat dit veel pathologieën met zich mee brengt. Het ligt ook heel dicht bij het hormoonstelsel. En de wisselwerking tussen beide, vandaar dat deze tezamen worden besproken in dit college. Een voorbeeld is diabetes. Dit heeft veel te maken met het spijsverteringsstelsel, ook met de hormonen en uiteindelijk, als een diabeet niet goed is ingesteld kan het zenuwstelsel ook worden aangetast. Waar zitten zenuwen allemaal en hoe werkt een zenuw, door wat worden deze aangestuurd. Een interessant, pittig college waar vele verbanden kunnen worden gelegd.
Middelen en Methoden
|
6 november 2021 |
M/P/V |
Inschrijven
Onderdeel: Middelen en Methoden
Datum: 6 november 2021
Accreditatie M/P/V
|
Wat is er allemaal qua middelen en methoden, welke therapievormen zijn er en wat werkt waarvoor. Hier wordt al een beetje geproefd aan de verschillende vormen. Welke past het best bij een bepaalde therapeut? Kiest men voor één vorm of meerdere? In dit college krijgt men inzage in het breedspectrum overzicht van het geneeskundig alternatief. Het college heeft tot doel de student een algemeen inzicht te geven in de belangrijkste therapievormen en specifiek inzicht in de acupunctuur, homeopathie, het energiebegrip en de supplementen werking en de daaraan gekoppelde overheidsbepalingen. Ook de werking van energetische middelen (Essentia Energetica) op basis van wiskundige informatie krijgt aandacht.
Praktijk en ethiek in de psychosociale omgeving
|
5 november 2021 |
M/P/V |
Inschrijven
Onderdeel: Praktijk en ethiek in de psychosociale omgeving
Datum: 5 november 2021
Accreditatie M/P/V
|
Werken in de eigen praktijk, wat komt daarbij kijken. Met wat voor wetten krijgt men te maken als psychosociaal therapeut en hoe merkt men dit in de dagelijkse werksfeer. Wat is te verwachten met betrekking tot ethische dilemma’s en hoe wordt hiermee omgegaan. Wat doet men als men een cliënt in zorg heeft die een stoornis met een rode vlag heeft maar weigert zich regulier te laten behandelen. Wat zijn de rechten en plichten. In dit college worden de tools aangereikt om een eigen praktijk in te richten en te voeren binnen de wetten en grenzen die gesteld zijn aan de psychosociale natuurgeneeskundig therapeut.
Algemene Voedingsleer
|
30 oktober 2021 |
V |
Inschrijven
Onderdeel: Algemene Voedingsleer
Datum: 30 oktober 2021
Accreditatie V
|
Ze zeggen weleens: ’Je bent wat je eet’. Dit college gaat over voeding in algemene zin, micro- en macronutriënten, gezonde- en ziekmakende voedingspatronen, voeding en ziekte, de queteletindex (QI) of de Body-mass index (BMI) en de wijze van berekening van deze index. Dit college is een bijdetijdse benadering van de klassieke voedingsleer met de aangepaste schijf van vijf. Er wordt praktisch gewerkt aan het samenstellen van een aangepast dagmenu in relatie tot bepaalde patiëntengroepen of personen. In de vorige colleges ging het met name om wat ervan buitenaf voor invloed is op de mens, dit college gaat meer over de invloed van binnenuit, en hoe men hier mee om kan gaan als therapeut.
Pathologie: Urinewegstelsel, Bewegingsstelsel. Anatomie & Fysiologie: Spijsverteringsstelsel
|
16 oktober 2021 |
M |
Inschrijven
Onderdeel: Pathologie: Urinewegstelsel, Bewegingsstelsel. Anatomie & Fysiologie: Spijsverteringsstelsel
Datum: 16 oktober 2021
Accreditatie M
|
Wat betekent een hoge bloeddruk, heeft dat alleen met het hart te maken? Dat komt naar voren in de pathologie van het urinewegstelsel. Hoe kan men nu hoofdpijn krijgen door een verkeerde houding achter het bureau. Zoals in college 3 werd besproken zijn het urinewegstelsel en het bewegingsstelsel complex gebouwd. Cystitis, Scoliose en andere bij deze stelsels behorende pathologieën worden behandeld. Daarna wordt de anatomie en fysiologie van het spijsverteringsstelsel uitgelegd, en wordt over complexe systemen gesproken. De werking van de spijsvertering en het proces van voedselverwerking in het lichaam komt uitgebreid aan bod.
Ortho-ecologie
|
9 oktober 2021 |
V |
Inschrijven
Onderdeel: Ortho-ecologie
Datum: 9 oktober 2021
Accreditatie V
|
Ortho Ecologie betekent ‘goede wisselwerking tussen de mens en zijn omgeving‘. De dynamiek van deze wisselwerking wordt niet zozeer gezien vanuit maatschappelijk perspectief, maar vanuit een ortho-moleculair gezichtspunt waar biochemische inzichten de goede ecologie in het lichaam handhaven. Dit alles gezien vanuit het medisch-therapeutisch perspectief. In dit college wordt verder ingegaan op de mens en zijn omgeving, waar in het college Bio-Milieubelasting al een start mee is gemaakt. Hoe is de wisselwerking tussen mens en omgeving, wat moet men hier als therapeut over weten, dat komt terug in dit college.
Gespreksvaardigheden, therapeutische vaardigheden en basisvaardigheden m.b.t. cognitieve gedragstherapie (CGT)
|
8 oktober 2021 |
M/P/V |
Inschrijven
Onderdeel: Gespreksvaardigheden, therapeutische vaardigheden en basisvaardigheden m.b.t. cognitieve gedragstherapie (CGT)
Datum: 8 oktober 2021
Accreditatie M/P/V
|
Eén van de meest belangrijke zaken in het leven van alledag; gespreksvaardigheden. Hoe wordt feedback gegeven, hoe gaat men hiermee om. Hoe voorkomt men ruis en als er ruis is hoe is dit dan te ondervangen. In dit college wordt er geoefend met gespreksvaardigheden die ontzettend belangrijk zijn in het werk van een therapeut. Als niet goed doorgevraagd kan worden, komt men nooit bij de oorsprong van het probleem, maar hoe moet dit? Naast gespreksvaardigheden moet een therapeut ook bepaalde basisvaardigheden bezitten, wat zijn deze basisvaardigheden en hoe kan men deze trainen, dat komt aan bod in dit college. Dit gaat men oefenen met casusoefeningen, hierbij wordt gevraagd bepaalde vaardigheden toe te passen en het effect ervan te ervaren. Cognitieve gedragstherapie(CGT) wordt uitgelegd en er gaat gebruik gemaakt worden van eenvoudige functieanalyses en cognitieve technieken om deze ook te leren toepassen in de praktijk.
Intervisie: B12 vitamine in relatie tot gezondheidsklachten
|
6 oktober 2021 |
V/Intervisie |
Inschrijven
Onderdeel: Intervisie: B12 vitamine in relatie tot gezondheidsklachten
Datum: 6 oktober 2021
Accreditatie V/Intervisie
|
B12 is een belangrijk vitamine met gevolgen voor het hele lichaam als er een tekort dreigt.
Mocht dit zo zijn, dan is de kans klein dat suppletie van B12 voldoende is om de tekorten weg te werken. De vraag is namelijk: is het een tekort door te weinig voedingsinname of is het een gebrek aan transport en stofwisselingsmethodieken?
Dat laatste is meestal het geval, en de vraag is dan; hoe herstellen wij de manco's in transport en opname in de cel?
Een interessante intervisiedag voor mensen die hun eigen ervaring kwijt willen en zij die iets nieuws willen leren.
Pathologie: Hart en vaatstelsel, lymfe,- bloed en afweerstelsel Anatomie & Fysiologie: Urinewegstelsel, Bewegingsstelsel
|
2 oktober 2021 |
M |
Inschrijven
Onderdeel: Pathologie: Hart en vaatstelsel, lymfe,- bloed en afweerstelsel Anatomie & Fysiologie: Urinewegstelsel, Bewegingsstelsel
Datum: 2 oktober 2021
Accreditatie M
|
In dit college wordt uitgebreid stil gestaan bij de ziektes (pathologieën) van het hart en het vaatstelsel. Er wordt uitgelegd waar de belangrijkste vaten lopen en met welke ziektes men hier te maken kan krijgen. Tevens komt het verband tussen hart en vaatstelsel en het lymfe-, bloed- en afweerstelsel uitgebreid aan bod. Kortom het is ontzettend belangrijk om kennis te hebben van de pathologieën van het lymfe-, bloed- en afweerstelsel, zodat er verbindingen gelegd kunnen worden. Na de theoretische beschrijving van het urinewegstelsel en het bewegingsstelsel komt een deel practicum aan bod. Wat komt er allemaal bij kijken en hoe staan bepaalde organen met elkaar in verband. Beide zijn ingenieus werkende stelsels.
Bio-Milieubelasting
|
25 september 2021 |
M/P/V |
Inschrijven
Onderdeel: Bio-Milieubelasting
Datum: 25 september 2021
Accreditatie M/P/V
|
De omgeving van de mens verandert steeds sneller, er komt steeds meer bij. Iedereen heeft tegenwoordig wifi, een mobiele telefoon. Wat doet dat met de mens. Wat voor invloed heeft de omgeving op ziekte en gezondheid? In dit college wordt een breed overzicht gegeven over de schadelijkheid van stoffen in onze voeding en ons milieu. Er zullen een aantal begrippen uit de toxicologie worden behandeld waaronder ‘risicobepalende factoren’, ‘acceptabele dagelijkse inname’ en het ‘no effect level’ alsmede een videopresentatie over amalgaam. Verder worden gezondheidsrisico’s van luchtionisatie behandeld en de ziekmakende stralingsbronnen van draadloze gegevensoverdracht zoals UMTS, wifi, DECT en anderen.
Algemene farmacologie en psychofarmaca
|
24 september 2021 |
M/P |
Inschrijven
Onderdeel: Algemene farmacologie en psychofarmaca
Datum: 24 september 2021
Accreditatie M/P
|
In dit college wordt er uitgebreid stil gestaan bij algemene farmacologie. Jaarlijks worden 41.000 mensen met spoed opgenomen in het ziekenhuis door verkeerd medicijngebruik. Tweederde van de opgenomen patiënten is ouder dan 65 jaar. De helft van deze spoedopnames bij ouderen had voorkomen kunnen worden (bron www.zorgvoorbeter.nl). Kennis van dit onderwerp is dus noodzakelijk. Wij beginnen bij het begin, algemene farmacologie, om bouwsteen voor bouwsteen toe te werken naar de benodigde informatie over psychofarmaca, en het belang van therapietrouw bij gebruik van psychofarmaca.
Praktijk-/stagedag Kruisdiagnose
|
22 september 2021 |
V |
Inschrijven
Onderdeel: Praktijk-/stagedag Kruisdiagnose
Datum: 22 september 2021
Accreditatie V
|
Praktijk-/stagedag Kruisdiagnose
Uitsluitend bestemd voor studenten die de Modules Levend- (en droog) Bloed Analyse, Iriscopie/oogdiagnostiek en Ideomotoriek – Ratio-intuïtieve Methodiek bij Vita Opleidingen B.V. hebben gevolgd.
De Praktijk-stagedag Kruisdiagnose heeft als doel om de drie diagnostische methoden te integreren om zo een eenzijdige diagnose te voorkomen. En tevens de vaardigheid van de studenten om te werken met de combinatie van deze diagnostische-/behandelmethoden te bevorderen. De student deelt met zijn/haar collega’s/medestudenten inzichten in het maken van een Kruisdiagnose. Twee docenten zijn aanwezig om te adviseren en om vragen te beantwoorden. Het doel is om met elkaar de laatste puntjes op de i te zetten.
Eindtermen
Na afloop van de Praktijk-/stagedag Kruisdiagnose is de student in staat om:Op gestructureerde wijze een anamnese af te nemen bij patiënten/cliënten
- Een volledige Kruisdiagnose uit te voeren
- Een behandelplan op te stellen
- Een gedegen verslaglegging van de bevindingen te maken.
Tijdens deze Praktijk-/stagedag Kruisdiagnose diagnosticeren de studenten elkaar in groepjes van 2. Er wordt gestart met bloedonderzoek, daarna wordt het oog bestudeerd en tot slot wordt de Integrale Differentiatietest uitgevoerd.
Pathologie: Cellen en Weefsels, Ademhalingsstelsel Anatomie & Fysiologie: Hart en vaatstelsel, lymfe,- bloed en afweerstelsel
|
18 september 2021 |
M/P |
Inschrijven
Onderdeel: Pathologie: Cellen en Weefsels, Ademhalingsstelsel Anatomie & Fysiologie: Hart en vaatstelsel, lymfe,- bloed en afweerstelsel
Datum: 18 september 2021
Accreditatie M/P
|
Fysiologie: Hart en vaatstelsel, lymfe,- bloed en afweerstelselDit college is een verdieping van college 1. Studenten gaan met het T-shirt erbij aan de slag. Er wordt ingegaan op de pathologieën die voorkomen bij de cellen en weefsels en bij het ademhalingsstelsel. Er wordt geleerd om verbindingen te maken. Na deze bespreking gaat men verder met de belangrijke functies die ons lichaam allemaal in petto heeft. Het hart en vaatstelsel wordt verklaard en de anatomie en de fysiologie hiervan wordt behandeld. Tevens komt het lymfe-, bloed- en afweerstelsel aan bod. Het hart en vaatstelsel wordt ook op het T-shirt getekend en zo krijgt ‘ons’ lichaam langzaam vorm.
Praktijk-/stagedag Ideomotoriek – Ratio-intuïtieve Methodiek
|
15 september 2021 |
V |
Inschrijven
Onderdeel: Praktijk-/stagedag Ideomotoriek – Ratio-intuïtieve Methodiek
Datum: 15 september 2021
Accreditatie V
|
Studieplan Praktijk-/stagedag Ideomotoriek – Ratio-intuïtieve Methodiek
De toegevoegde waarde van de Praktijk-/stagedagen Casuïstiek voor de student
De student krijgt vanuit zijn/haar collega’s/medestudenten verschillende inzichten in een meegemaakt probleem/ ervaring. Met als doel van elkaar en met elkaar te leren in een veilige, begeleide en gelijkwaardige omgeving.
De studenten dienen voor aanvang van deze Praktijk-/stagedag ieder van twee patiënten/cliënten toestemming te hebben om tijdens deze dag te kunnen testen met de Integrale Differentiatietest.
Doelstelling
Met gelijkgestemden, op een professionele wijze met elkaar bezig te zijn om te komen tot deskundigheidsbevordering en kwaliteitsverbetering.
Leerdoelen
- Na afloop van de Praktijk-/stagedagen Casuïstiek is de student in staat om:
- Op gestructureerde wijze te werken aan deskundigheidsbevordering en kwaliteitsverbetering.
- De studenten behandelen meerdere situaties tijdens de Praktijk-/stagedag Ideomotoriek – Ratio-intuïtieve Methodiek.
- Om het goed voor te kunnen bereiden worden een vijftal casussen uitgewerkt zodat de collegedagen gestructureerd verlopen.
Eindtermen
Per college leert de student om
Een probleem/ casus van iemand anders te analyseren
Juiste vragen te stellen (anamnese), met als doel antwoord te krijgen op de gestelde vraag.
Een andere kijk te krijgen op een zelf doorgemaakte situatie
Een probleem op verschillende wijze te benaderen en naar verschillende oplossingen zoeken ter deskundigheidsbevordering en kwaliteitsverbetering
De doelen wat het beoogde niveau is
De opgedane kennis die studenten hebben gekregen in de periode nadat de colleges Ideomotoriek – Ratio-intuïtieve Methodiek zijn afgerond, en na beoordeling van de gemaakte huiswerkopdrachten, moeten zij het geleerde nu verwerken in de Praktijkopdrachten. Hierbij moeten zij gegevens analyseren en evalueren om tot deskundigheidsbevordering en kwaliteitsverbetering te komen.
Geschiedenis van de Geneeskunde
|
11 september 2021 |
M/P/V |
Inschrijven
Onderdeel: Geschiedenis van de Geneeskunde
Datum: 11 september 2021
Accreditatie M/P/V
|
Een zeer interessant maar ook noodzakelijk college voor een ieder die in de gezondheidszorg werkzaam is. Naast gedetailleerde historische kennis over de voortgang van de medische wetenschap vanaf ca. 500 v. Chr. tot nu toe, wil dit college de twee hoofdstromen duidelijk maken tussen de spiritueel energetische ontwikkeling en de causaal gerichte ontwikkeling die uitmondt in het huidige reguliere denkmodel. Deze beiden zijn in de geschiedenis ondersteunend aan elkaar aanwezig doch groeien naarmate de tijd verstrijkt uiteen. Dit gegeven is noodzakelijke kennis voor een therapeut om juist de situatie van dit huidige tijdsgewricht te kunnen interpreteren en het eigen therapeut zijn te beleven vanuit een duidelijk historisch perspectief.
Psychopathologie: stoornissen en Psychiatrische behandeling
|
10 september 2021 |
P |
Inschrijven
Onderdeel: Psychopathologie: stoornissen en Psychiatrische behandeling
Datum: 10 september 2021
Accreditatie P
|
Met de DSM-5 gaan de studenten psychopathologieën uitwerken en bestuderen. Er wordt aandacht besteed aan de meest voorkomende stoornissen, de klachten, kenmerken en de medische en psychosociale rode vlaggen die met de stoornis te maken hebben. Hoe herkent men dit als therapeut en hoe moet men hiermee om gaan. Naast de stoornissen staan wij stil bij de psychiatrische behandeling.
Praktijk-/stagedag Iriscopie/oogdiagnostiek
|
8 september 2021 |
V |
Inschrijven
Onderdeel: Praktijk-/stagedag Iriscopie/oogdiagnostiek
Datum: 8 september 2021
Accreditatie V
|
Studieplan Praktijk-/stagedag Iriscopie/oogdiagnostiek
De toegevoegde waarde van de Praktijk-/stagedagen Casuïstiek voor de student
De student krijgt vanuit zijn/haar collega’s/medestudenten verschillende inzichten in een meegemaakt probleem/ ervaring. Met als doel van elkaar en met elkaar te leren in een veilige, begeleide en gelijkwaardige omgeving.
Tevens wordt samen met de docent een groot aantal iris-afbeeldingen besproken en behandeld.
Doelstelling
Met gelijkgestemden, op een professionele wijze met elkaar bezig te zijn om te komen tot deskundigheidsbevordering en kwaliteitsverbetering.
Leerdoelen
Na afloop van de Praktijk-/stagedagen Casuïstiek is de student in staat om:Op gestructureerde wijze te werken aan deskundigheidsbevordering en kwaliteitsverbetering.
De studenten behandelen meerdere situaties tijdens de Praktijk-/stagedag Iriscopie/oogdiagnostiek. Om het goed voor te kunnen bereiden worden een vijftal casussen uitgewerkt zodat de collegedagen gestructureerd verlopen.
Eindtermen
Per college leert de student omEen probleem/ casus van iemand anders te analyseren
Juiste vragen te stellen (anamnese), met als doel antwoord te krijgen op de gestelde vraag
Een andere kijk te krijgen op een zelf doorgemaakte situatie
Een probleem op verschillende wijze te benaderen en naar verschillende oplossing te zoeken ter deskundigheidsbevordering en kwaliteitsverbetering
De doelen wat het beoogde niveau is
De opgedane kennis die studenten hebben gekregen in de periode nadat de colleges Iriscopie/oogdiagnostiek zijn afgerond, en na beoordeling van de gemaakte huiswerkopdrachten, moeten zij het geleerde nu verwerken in de Praktijkopdrachten. Hierbij moeten zij gegevens analyseren en evalueren om tot deskundigheidsbevordering en kwaliteitsverbetering te komen.
Algemene basiskennis: Anatomie & Fysiologie: Cellen en Weefsels, Ademhalingsstelsel
|
4 september 2021 |
M |
Inschrijven
Onderdeel: Algemene basiskennis: Anatomie & Fysiologie: Cellen en Weefsels, Ademhalingsstelsel
Datum: 4 september 2021
Accreditatie M
|
In dit college komen bovenstaande begrippen aan bod en worden deze uitgelegd en verdiept. Een voorbeeld van algemene basiskennis is bij voorbeeld dat men als therapeut bepaalde begrippen moet kennen en kunnen verwoorden. Wat betekent die anatomie nou eigenlijk en waarover hebben wij het als wij pathologieën gaan bespreken. Ook zijn er een aantal belangrijke onderwerpen waar een therapeut (in spé) kennis van moet hebben. Denk maar eens aan kennis over de verschillende soorten wetten waarmee men in aanraking komt. Zijn er bijvoorbeeld regels verbonden aan het hebben van een eigen praktijk? Op zulke vragen krijgt men antwoord tijdens dit college. Naast het algemene stuk wordt de anatomie en fysiologie uitgewerkt zowel van de cellen en weefsels als van het ademhalingsstelsel. Zij hebben namelijk veel met elkaar te maken en van doen. Het is niet alleen luisteren, nee naast een geanimeerde PowerPoint Presentatie mag men ook zelf aan de slag door het ademhalingsstelsel uit te tekenen op een T-shirt. Iedereen gaat dus actief aan de slag met de vers opgedane kennis.
Psychopathologie en herkennen van risicodragende situaties voor de cliënt, DSM-5
|
4 juni 2021 |
P |
Inschrijven
Onderdeel: Psychopathologie en herkennen van risicodragende situaties voor de cliënt, DSM-5
Datum: 4 juni 2021
Accreditatie P
|
Wat is psychopathologie wat zijn de kenmerken hiervan? Wat zijn de risicodragende situaties en hoe vertaalt zich dat naar de psychopathologie? Wij staan stil tijdens dit college hoe het diagnostisch proces verloopt binnen de psychiatrie en maken kennis met de DSM-5, wat is dit precies en hoe kan men het in de praktijk gebruiken? Er wordt stil gestaan bij SOLK. Somatisch Onvoldoende verklaarbare Lichamelijke Klachten, een onderwerp dat zowel in de reguliere als niet- reguliere zorg veel wordt beschreven.
Docent: De heer dr. J. Schulpen
Keuze: Online volgen of in de zaal in Zeewolde
Praktische vaardigheden, Ethische beginselen, Niet (H)Erkende ziekten & Alarmtekens, Reguliere onderzoeksmethoden
|
29 mei 2021 |
M/P/V |
Inschrijven
Onderdeel: Praktische vaardigheden, Ethische beginselen, Niet (H)Erkende ziekten & Alarmtekens, Reguliere onderzoeksmethoden
Datum: 29 mei 2021
Accreditatie M/P/V
|
Diverse onverklaarbare en niet (H)Erkende Ziekten en Klachten worden op indringende wijze behandeld en besproken tijdens dit college, net zoals somatisch onverklaarbare klachten (SOLK) komen deze ook steeds vaker voor en nemen een belangrijke plaats in in de maatschappij. Hoe herkent men een bepaalde ziekte, hoe worden bepaalde klachten verklaard en hoe gaat een therapeut hiermee om. Ook wordt het belang van rode en gele vlaggen benadrukt, wanneer is een klacht een alarmteken. Praktische vaardigheden en ethische beginselen komen aan de orde tijdens dit afsluitende college van de Generieke fase, het gaat over de praktische invulling van een praktijk. De materiële zaken komen aan bod zoals sfeer en aankleding van de praktijk. Daarnaast zal aandacht besteed worden aan de anamnese, administratieve afhandeling en het opzetten van een volgsysteem. Hoe bouwt een therapeut een vertrouwelijke maar tevens zakelijke relatie op? Waar legt men als therapeut de grenzen? Maar ook het omgaan met probleemsituaties en risicofactoren. Denk aan communicatieproblemen of het voeren van een slecht nieuwsgesprek. Wat is de taak van de therapeut en hoe bewaakt men de grenzen van het eigen kunnen. Tijdens dit veelomvattende college wordt hierbij stil gestaan.
Docent: Mevrouw drs. I.M. Koolsbergen
Keuze: Online volgen of in de zaal in Zeewolde
Kennisintegratie van gezond naar ziek
|
8 mei 2021 |
M/P/V |
Inschrijven
Onderdeel: Kennisintegratie van gezond naar ziek
Datum: 8 mei 2021
Accreditatie M/P/V
|
Wat gebeurt er in het fysieke lichaam en het mentale lichaam als er een indringer binnenkomt. De totale toestand in gezonde situatie wordt gevolgd van gezond naar ziek en de stadia die zich in dit proces opvolgen. Zo gaat het in dit college over de problemen die kunnen ontstaan door een tekort. Bijvoorbeeld een tekort aan jodium of vitamine B12 kan grote gezondheidsproblemen veroorzaken. Een ziekte die tegenwoordig veel voorkomt is het metaboolsyndroom. Deze ziekte heeft veel invloed op de pancreas en de lever en ontstaat langzaam, maar slaat dan keihard toe. De oorzaken en gevolgen van stress en depressie worden behandeld, net als verschillende longproblemen en de Ziekte van Pfeiffer en de Ziekte van Alzheimer. Kortom een zeer interessant college waarin duidelijk wordt hoe de weg van gezond naar ziek loopt en hoe dit kan worden voorkomen of zo nodig hersteld.
Docent: De heer J. Noorlander
Keuze: Online volgen of in de zaal in Zeewolde
Toegepaste psychologie en klinische psychologie
|
30 april 2021 |
M/P/V |
Inschrijven
Onderdeel: Toegepaste psychologie en klinische psychologie
Datum: 30 april 2021
Accreditatie M/P/V
|
Wat is het verschil tussen toegepaste psychologie en klinische psychologie? Wat houden deze beide onderwerpen in. Nadat wij in college 3 kennis hebben gemaakt met de term psychologie gaan wij nu verder. Hoe verloopt de persoonlijkheidsontwikkeling wat kan er allemaal fout gaan? Om dit te weten heeft men weer kennis nodig van de leeftijdsfasen en de bijbehorende ontwikkelingstaken. Wat voor invloed heeft de maatschappij op psychopathologie? Zijn er in Nederland andere psychopathologieën dan bijvoorbeeld in Zweden, zo ja hoe zit dit dan? Zo lopen wij door alle leeftijdsfasen heen en behandelen de invloeden op de psychologische ontwikkeling om uiteindelijk uit te komen bij veroudering en sterven.
Docent: De heer drs. R.B.E.M. van Nistelrooij
Keuze: Online volgen of in de zaal in Zeewolde
Energetisch lichaamswerk - Magnetiseren - deel 2
|
24 april 2021 |
V |
Inschrijven
Onderdeel: Energetisch lichaamswerk - Magnetiseren - deel 2
Datum: 24 april 2021
Accreditatie V
|
In een beroepsopleiding voor therapeuten moet een methodisch programma opgenomen zijn dat de therapeut in staat stelt via een diagnostische therapie de grote oorzaaklijnen van de pathologie te achterhalen alsmede daar direct over te kunnen adviseren. Het inzicht dat hierbij verkregen wordt is in beginsel de leidraad van verdere behandeling. De toegepaste techniek bestaat uit een klassieke vorm van magnetiseren. Het grote voordeel hiervan is dat, door de techniek toe te passen men zelf de gevoeligheid gaat ontwikkelen die een goed therapeut behoort te bezitten. Er wordt besproken wat magnetiseren precies is, waar en hoe het is ontstaan, waar de energie vandaan komt en hoe men die kan voelen en gebruiken. De werking van aura’s en het (niet)zichtbare energieveld om ons lichaam en de zeven chakra’s en hun psychologische functie worden uitgebreid behandeld. Naast de theorie worden deze colleges door veel praktijkoefeningen ondersteund. Dit college is samen met Energetisch lichaamswerk - Magnetiseren deel 1, tevens de basis voor Specifieke fase - Module 3 - Energetisch lichaamswerk - Magnetiseren.
Docent: Mevrouw L. de Vaan
Energetisch lichaamswerk - Magnetiseren deel 1
|
17 april 2021 |
V |
Inschrijven
Onderdeel: Energetisch lichaamswerk - Magnetiseren deel 1
Datum: 17 april 2021
Accreditatie V
|
In een beroepsopleiding voor therapeuten moet een methodisch programma opgenomen zijn dat de therapeut in staat stelt via een diagnostische therapie de grote oorzaaklijnen van de pathologie te achterhalen alsmede daar direct over te kunnen adviseren. Het inzicht dat hierbij verkregen wordt is in beginsel de leidraad van verdere behandeling. De toegepaste techniek bestaat uit een klassieke vorm van magnetiseren. Het grote voordeel hiervan is dat, door de techniek toe te passen men zelf de gevoeligheid gaat ontwikkelen die een goed therapeut behoort te bezitten. Er wordt besproken wat magnetiseren precies is, waar en hoe het is ontstaan, waar de energie vandaan komt en hoe men die kan voelen en gebruiken. De werking van aura’s en het (niet)zichtbare energieveld om ons lichaam en de zeven chakra’s en hun psychologische functie worden uitgebreid behandeld. Naast de theorie worden deze colleges door veel praktijkoefeningen ondersteund. Dit college is tevens de basis voor Life Science Therapeut - Specifieke fase Module 3 - Energetisch lichaamswerk - Magnetiseren.
Docent: Mevrouw L. de Vaan
Psychopathologie, Psychiatrische behandeling, Rode vlaggen
|
10 april 2021 |
M/P/V |
Inschrijven
Onderdeel: Psychopathologie, Psychiatrische behandeling, Rode vlaggen
Datum: 10 april 2021
Accreditatie M/P/V
|
Tijdens dit college wordt verder ingegaan op de psychopathologie, wat is nou schizofrenie en wat voor uitwerking heeft dit op lichaam en geest. Welke psychiatrische behandelingen zijn er zowel regulier als niet regulier en wat kan men daarmee als therapeut. In dit college wordt extra aandacht besteed aan de medische en psychosociale rode vlaggen. Deze worden tijdens elk college besproken en in de studieopdracht worden ze ook verwerkt. In dit college krijgen de rode vlaggen nog extra aandacht. Wat als men als therapeut iemand krijgt met depressie en zelfmoordneigingen? Wat te doen? Is afvallen altijd een rode vlag, of wanneer wel en wanneer juist niet? In dit college komt dit aan bod, zodat een therapeut de veiligheid en de kwaliteit kan bieden die een cliënt van de behandelaar verwacht.
Docent: De heer drs. R.B.E.M. van Nistelrooij
Keuze: Online volgen of in de zaal in Zeewolde
Psychologie, deelgebieden psychologie, psychotherapie, psycho-educatie
|
9 april 2021 |
P |
Inschrijven
Onderdeel: Psychologie, deelgebieden psychologie, psychotherapie, psycho-educatie
Datum: 9 april 2021
Accreditatie P
|
Nu de basis is gelegd met de vorige 2 colleges gaan wij werken aan kennis omtrent psychologie en psychopathologie. Wij beginnen ook hier bij het begin, wat is nou psychologie. In dit college wordt aangeleerd om deelgebieden van de psychologie te benoemen en de verschillende benaderingen te omschrijven. Wat is nu het verschil tussen psychologie en psychiatrie. Wij gaan hier werken aan de kennis die men nodig heeft volgens Plato omtrent dit onderwerp. Daarnaast wordt er dieper ingegaan op wat psychotherapie is en welke vormen er zijn en welke worden er gebruikt. Wat is psycho- educatie en voor wie is dit belangrijk? Stap voor stap wordt dit uitgeplozen tot er duidelijkheid is over wat psychologie nou inhoudt en hoe men hiermee kan werken in de praktijk.
Docent: De heer J. Noorlander
Keuze: Online volgen of in de zaal in Zeewolde
Gespreksvaardigheden, Psychopathologie, introductie Psychologie, DSM-5, SOLK
|
27 maart 2021 |
M/P/V |
Inschrijven
Onderdeel: Gespreksvaardigheden, Psychopathologie, introductie Psychologie, DSM-5, SOLK
Datum: 27 maart 2021
Accreditatie M/P/V
|
Eén van de meest belangrijke zaken in het leven van alledag, gespreksvaardigheden. Hoe wordt feedback gegeven, hoe gaat men hier mee om. Hoe voorkomt men ruis en als er ruis is hoe is dit dan te ondervangen. In dit college wordt er geoefend met gespreksvaardigheden die ontzettend belangrijk zijn in het werk van een therapeut. Als niet goed doorgevraagd kan worden, komt men nooit bij de oorsprong van het probleem maar hoe moet dit? Wat is het verschil tussen ontwikkelingspsychologie en klinische psychologie. In dit college wordt aangeleerd om deelgebieden van de psychologie te benoemen en de verschillende benaderingen te omschrijven. Met de DSM- 5 gaan de studenten psycho-pathologieën uitwerken en bestuderen. Daarnaast wordt er stil gestaan bij SOLK. Somatisch Onvoldoende verklaarbare Lichamelijke Klachten een onderwerp wat zowel in de reguliere als niet reguliere zorg veel wordt beschreven.
Docent: De heer drs. R.B.E.M. van Nistelrooij
Keuze: Online volgen of in de zaal in Zeewolde
Medische basiskennis gerelateerd aan de psychosociale vakken, Ademhalingsstelsel, Zenuwstelsel, Genitaal stelsel, Hormoonstelsel
|
26 maart 2021 |
M/P |
Inschrijven
Onderdeel: Medische basiskennis gerelateerd aan de psychosociale vakken, Ademhalingsstelsel, Zenuwstelsel, Genitaal stelsel, Hormoonstelsel
Datum: 26 maart 2021
Accreditatie M/P
|
Dit college is een basis verkenning omtrent medische basiskennis. De meest belangrijke zaken komen aan bod die vaak ook gerelateerd zijn aan het psychosociale vak. Het ademhalingsstelsel, de link met het psychosociale is misschien niet direct duidelijk. Ga eens bij u zelf na, wat gebeurt er als u spanning voelt? Als u schrikt dan is een van de eerste dingen die veranderen de ademhaling. Sommige mensen hebben het gevoel dat ze een hartaanval krijgen terwijl de werkelijke oorzaak van de klachten die ze ervaren door hyperventilatie wordt veroorzaakt. Dit soort relaties gaan wij uitzoeken in dit college. Zo doorlopen wij naast het ademhalingsstelsel: het zenuwstelsel, het genitaal stelsel, het hormonaal stelsel en de invloed van het leren/ denken/geheugen en intelligentie.
Docent: De heer drs. R.B.E.M. van Nistelrooij
Keuze: Online volgen of in de zaal in Zeewolde
Ideomotoriek – Bio-tensor deel 1
|
20 maart 2021 |
V |
Inschrijven
Onderdeel: Ideomotoriek – Bio-tensor deel 1
Datum: 20 maart 2021
Accreditatie V
|
Doen, dat is de werkvorm van dit college. Kennis maken met de ideomotoriek. De ideomotoriek is een toegepaste vorm van het psycho¬motorische. Het is de lichamelijke reactie die optreedt vanuit het vegetatief zenuwstelsel op grond van een bewustzijnsactiviteit. In dit college wordt dit wetenschappelijk vastgesteld fenomeen toegepast op een testprogramma. De Bio-tensor is hier het instrument dat de niet bewuste signalen in data omzet. De praktijk van dit college houdt in dat men na een theoretische uitleg zelfstandig een testprotocol gaat uitwerken.
Werking Bio-tensor
De Bio-tensor is een fijngevoelig bio-energetisch testinstrument dat vanuit het autonome zenuwstelsel reageert op de ‘spanning’ die ontstaat tussen + en -. In dit geval wil dat zeggen: ‘tussen een ware uitspraak’ en een ‘niet ware uitspraak’. Het is mogelijk om met de Biotensor allerlei waarden en relaties te achterhalen en vast te leggen om zo een duidelijk inzicht te krijgen in de toestand van een persoon, in de waarden van organen en fysiologische patronen, belastingvormen, zowel fysiek als psychisch/emotioneel en op het niveau van de energetische lichamen. Ook kunnen op simpele wijze een geïntegreerde behandelmatrix en voedingspatronen worden uitgetest. Dit college is tevens de basis voor de Specifieke fase - Module 3 Ideomotoriek - Ratio-intuïtieve Methodiek.
Docent: De heer J. Noorlander
Het Bewegingsapparaat
|
19 maart 2021 |
M/P/V |
Inschrijven
Onderdeel: Het Bewegingsapparaat
Datum: 19 maart 2021
Accreditatie M/P/V
|
Het bewegingsapparaat is het orgaansysteem waardoor mensen zich kunnen voortbewegen, bestaande uit een passief en een actief gedeelte. Het betreft hier ziekten aan spieren, pezen, bindweefsel, kraakbeen, gewrichten, gewrichtskapsel, bursae en bot. Aandoeningen van deze structuren gaan gepaard met pijn en belemmering van de normale bewegingsmogelijkheden. Deze aandoeningen vallen veelal onder de degeneratieve aandoeningen waarbij in rust minder pijn wordt ervaren.
Aandoeningen aan het bewegingsapparaat zijn de meest gemelde beroepsziekten in Nederland.
Docent: De heer dr. J. Schulpen
Keuze: Online volgen of in de zaal in Zeewolde
Pathologie: Genitaal stelsel, Levensfase 1&2. Farmacologie.
|
13 maart 2021 |
M/P |
Inschrijven
Onderdeel: Pathologie: Genitaal stelsel, Levensfase 1&2. Farmacologie.
Datum: 13 maart 2021
Accreditatie M/P
|
Welke ziektes bestaan er rondom het genitaal stelsel, wat heeft dit voor effect op het lichaam. In welke levensfase krijg men met welke ziektes te maken. Daarna gaan wij verder met farmacologie, wat is dit, wat kan dit betekenen in het werk als therapeut. Wat is belangrijk om te weten van farmacologie om te voorkomen dat men als therapeut bijwerkingen van medicijnen gaat behandelen.
Docent: De heer dr. J. Schulpen
Keuze: Online volgen of in de zaal in Zeewolde
Praktijk-/stagedag Levend- (en droog) Bloed Analyse
|
12 maart 2021 |
V |
Inschrijven
Onderdeel: Praktijk-/stagedag Levend- (en droog) Bloed Analyse
Datum: 12 maart 2021
Accreditatie V
|
Studieplan Praktijk-/stagedag Levend- (en droog) Bloed Analyse
De toegevoegde waarde van de Praktijk-/stagedagen Casuïstiek voor de student
De student krijgt vanuit zijn/haar collega’s/medestudenten verschillende inzichten in een meegemaakt probleem/ ervaring. Met als doel van elkaar en met elkaar te leren in een veilige, begeleide en gelijkwaardige omgeving.
Tevens wordt samen met de docent een groot aantal bloedbeelden besproken en behandeld.
Doelstelling
Met gelijkgestemden, op een professionele wijze met elkaar bezig te zijn om te komen tot deskundigheidsbevordering en kwaliteitsverbetering.
Leerdoelen
Na afloop van de Praktijk-/stagedagen Casuïstiek is de student in staat om:Op gestructureerde wijze te werken aan deskundigheidsbevordering en kwaliteitsverbetering.
De studenten behandelen meerdere situaties tijdens de Praktijk-/stagedag Levend- (en droog) Bloed Analyse. Om het goed voor te kunnen bereiden worden een vijftal casussen uitgewerkt zodat de collegedagen gestructureerd verlopen.
Eindtermen
Per college leert de student om een probleem/ casus van iemand anders te analyseren
Juiste vragen te stellen (anamnese), met als doel antwoord te krijgen op de gestelde vraag.
Een andere kijk te krijgen op een zelf doorgemaakte situatie
Een probleem op verschillende wijze te benaderen en naar verschillende oplossingen zoeken ter deskundigheidsbevordering en kwaliteitsverbetering.
De doelen wat het beoogde niveau is
De opgedane kennis die studenten hebben gekregen in de periode nadat de colleges Levend- (en droog) Bloed Analyse zijn afgerond, en na beoordeling van de gemaakte huiswerkopdrachten, moeten zij het geleerde nu verwerken in de Praktijkopdrachten. Hierbij moeten zij gegevens analyseren en evalueren om tot deskundigheidsbevordering en kwaliteitsverbetering te komen.
Intervisie: Ziekte van Lyme
|
10 maart 2021 |
V/Intervisie |
Inschrijven
Onderdeel: Intervisie: Ziekte van Lyme
Datum: 10 maart 2021
Accreditatie V/Intervisie
|
Ziekte van Lyme, Lymeziekte, lymeborreliose - Lyme is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door bepaalde leden van het geslacht Borrelia; de schroefvormige bacteriën (spirocheten). Het is een vectorziekte die wordt overgedragen door de schapenteek (lxodes ricinus) en de hertenteek (lxodes scapularis). De ziekte is vernoemd naar het dorpje Old Lyme in Connecticut, waar in 1975 een epidemie van deze ziekte uitbrak. Een manco van de officiële omschrijving is dat de bacterie in zeer veel gevallen een virus bij zich heeft en deze achter laat. Dat wil dus zeggen dat het in deze gevallen een virale aandoening wordt in plaats van een bacteriële.
Gespreksleider: De heer J. Noorlander
Gezondheidspsychologie/gezondheidsrecht
|
6 maart 2021 |
M/P/V |
Inschrijven
Onderdeel: Gezondheidspsychologie/gezondheidsrecht
Datum: 6 maart 2021
Accreditatie M/P/V
|
Dit college geeft een overzicht van wetenschappelijke inzichten in relatie tussen gedrag en gezondheid waaronder de oorzaken en gevolgen en het omgaan met stress (coping), theorieën die gezond en ongezond gedrag kunnen verklaren, het herkennen, erkennen en accepteren van ziekte, pijnproblematiek en chronische aandoeningen. Wij zijn nu op een punt beland in de opleiding waar al heel veel kennis en kunde is opgedaan. Een belangrijke taak is het kennen van geldende rechten en plichten als therapeut. Nog belangrijker zijn de rechten en plichten van de cliënt. Hoe verschilt het reguliere van het alternatieve. Waar moet men op letten als therapeut. Kennis die essentieel is om een goede praktijk te kunnen runnen.
Docent: De heer J. Noorlander
Keuze: Online volgen of in de zaal in Zeewolde
Algemene Basiskennis, begrippen, rechten en plichten, wet- en regelgeving
|
5 maart 2021 |
M/P/V |
Inschrijven
Onderdeel: Algemene Basiskennis, begrippen, rechten en plichten, wet- en regelgeving
Datum: 5 maart 2021
Accreditatie M/P/V
|
In dit college komt de algemene basiskennis aan bod en worden deze uitgelegd en verdiept. Een voorbeeld van algemene basiskennis is dat men als therapeut bepaalde begrippen moet kennen en kunnen verwoorden. Wat betekent die anatomie nou eigenlijk en waarover hebben we het als wij pathologieën gaan bespreken. Ook zijn er een aantal belangrijke onderwerpen waar een therapeut (in spé) kennis van moet hebben. Denk maar eens aan kennis over de verschillende soorten wetten waarmee men in aanraking komt. Zijn er bijvoorbeeld regels verbonden aan het hebben van een eigen praktijk? Op zulke vragen krijgt men antwoord tijdens dit college.
Docent: De heer drs. R.B.E.M. van Nistelrooij
Keuze: Online volgen of in de zaal in Zeewolde
Chakra Psychologie
|
13 februari 2021 |
V |
Inschrijven
Onderdeel: Chakra Psychologie
Datum: 13 februari 2021
Accreditatie V
|
Lichaam en geest staan niet los van elkaar, dat wordt in dit college wel duidelijk. Chakra’s zijn verzamelpunten van perifere zenuwen die gezien hun clustervorming eigen activiteiten vormen en de energetische relatie met de buitenwereld onderhouden. Elk van hen heeft een werkingsgebied in het lichaam. Zo is de zonnevlecht verbonden met de darmfunctie en spijsvertering en de hartchakra met de hartfunctie en emotie. Aan de hand van voorbeelden wordt de werking van de psyche van de mens duidelijk en daarbij zijn invloed op het lichaam en de innerlijke organen. De student leert het emotionele bewustzijn en de wisselwerkingen tussen lichaam en geest te herkennen.
Docent: De heer J. Noorlander
Keuze: Online volgen of in de zaal in Zeewolde
Iriscopie/oogdiagnostiek
|
6 februari 2021 |
V |
Inschrijven
Onderdeel: Iriscopie/oogdiagnostiek
Datum: 6 februari 2021
Accreditatie V
|
De constitutie van de mens (blauwdruk) bepalen de sterke en zwakke kanten van het individu. Een analyse van constituties, van het oog verschaft enorm rijke informatie over de lichamelijke en psychische toestand van de mens die van wezenlijk belang is voor de diagnose en behandeling van klachten. In dit college wordt geleerd wat orgaan gerelateerde psychische kenmerken zijn. De studenten gaan met een iriscoop en de loep diep in de poppetjes van elkaars ogen kijken. Wat zeggen die over iemand en wat kan men er dan mee. Dit college is tevens de basis voor de Specifieke fase - Module 4 - Iriscopie/oogdiagnostiek.
Docent: De heer H. Kluitenberg
Hormonen, de turbo van (het) leven
|
5 februari 2021 |
M/P/V |
Inschrijven
Onderdeel: Hormonen, de turbo van (het) leven
Datum: 5 februari 2021
Accreditatie M/P/V
|
Het lichaam maakt hormonen aan die allerlei functies van het lichaam regelen en processen beïnvloeden. Zo kunnen organen gestimuleerd of juist afgeremd worden. Op deze manier kunnen langlopende lichaamsprocessen beïnvloedt worden. Zoals de groei of de rijping van cellen. Als het gaat om sneller werkende processen waarbij snelle actie vereist is dan wordt dit aangestuurd door de spieren.
Dit college gaat dieper in op de turbo van het leven en de uitwerking daarvan op het lichaam.
Docent: De heer J. Noorlander
Keuze: Online volgen of in de zaal in Zeewolde
Overdruksyndroom en bindweefselziekten
|
16 april 2021 |
M/P/V |
Inschrijven
Onderdeel: Overdruksyndroom en bindweefselziekten
Datum: 16 april 2021
Accreditatie M/P/V
|
Het overdruksyndroom is een in Nederland anno 2020 relatief onbekend syndroom dat leidt tot chronische pijn en werkt invaliderend.
In België is er meer aandacht voor de aandoening, waardoor veel Nederlanders zich tot Belgische artsen wenden om zich te laten testen op het overdruksyndroom. Het wordt ook wel idiopathisch cerebrospinaal drukdysregulatiesyndroom genoemd en gaat vaak gepaard met de aanwezigheid van Tarlov-cysten, die dezelfde symptomen geven als het syndroom. Het betreft een oplopende druk in het ruggenmergkanaal van onbekende oorsprong waardoor ruggenmergvocht in de zenuwen geperst wordt. Dit heeft onder andere uitval verschijnselen tot gevolg maar ook POTS, overprikkeling en veel pijnklachten. De symptomen komen overeen met SOLK problemen zoals CVS/ME.
Docent: De heer drs. R.B.E.M. van Nistelrooij
Keuze: Online volgen of in de zaal in Zeewolde
Productinformatiedagen - Werken met Expediënten (twee dagen)
|
29 september 2021 en 13 oktober 2021 |
V |
Inschrijven
Onderdeel: Productinformatiedagen - Werken met Expediënten (twee dagen)
Datum: 29 september 2021 en 13 oktober 2021
Accreditatie V
|
De expediënten van Vita Producten B.V. staan centraal. Deze kunnen ingezet worden bij elke vorm van natuurgeneeskundige therapie. Er zal ingegaan worden op de werking van de expediënten en de wijze waarop ze ingezet kunnen worden. Gegroepeerd rondom de anatomie van het menselijk lichaam zullen alle expediënten de revue passeren en toegelicht worden aan de hand van een uitgebreide syllabus. Voor iedereen die graag met de expediënten van Vita Producten B.V. werkt en meer inzicht wil krijgen ten behoeve van de effectiviteit van een alternatieve behandeling.
Dag 1: Echelon 1 en 2
Dag 2: Echelon 3 en 4
Docent: De heer H. Kluitenberg
Meer informatie: https://www.vitaproducten.nl/testimonials
Voorbeeld van de beschrijving van expediënten:
B.R.E. - Maag: B12-Corrector
Herstelt de intrinsieke factor van de maag waardoor B12 vitamine weer in de cel kan worden opgenomen.
Er zijn een aantal problemen:
A. Intrinsieke factor noodzakelijk voor transport B12 naar einde dunne darm waar de B12 in het bloed wordt opgenomen.
B. B12 moet daarna opgenomen worden in de cel door middel van receptoren op de cel.
Er kunnen dus verschillende obstakels te overwinnen zijn.
Probleem
De maag -en daarmee de wandcellen van de maag- die zorgt voor de afscheiding van een stof (intrinsieke factor) die noodzakelijk is om B12 vitamine in lichaamscellen te laten opnemen kan door onder andere Psychisch-emotionele stress of traumata (het ligt zwaar op je maag) worden geblokkeerd. Hierdoor treedt een relatief tekort op van B12 vitamine.
Problemen op gebied van:
DNA, rode bloedcellen, zenuwstelsel, vermoeidheid, duizeligheid, geheugen en concentratieproblemen.
Zie ook : Chaos 28
Toepassing
Onder anderen:
Cliënten met een tekort aan B12 vitamine waarbij suppletie niet voldoende helpt.
Cliënten met chronische bloed armoede. Cliënten die B12 injecties krijgen zoals Fibromyalgie patiënten.
Chronisch vermoeidheids- syndroom door onder andere: Megaloblastaire anemie door tekort aan vitamine B12 en/of foliumzuur.
Zie bijlage 1 voor verder tekort.
Prijs: € 50,00/dag
Geaccrediteerd door KTNO, VBAG, NVST, BATC - 2EC (twee dagen)
Praktijk en ethiek in de psychosociale omgeving
|
4 november 2022 |
M/P/V |
Inschrijven
Onderdeel: Praktijk en ethiek in de psychosociale omgeving
Datum: 4 november 2022
Accreditatie M/P/V
|
Werken in de eigen praktijk, wat komt daarbij kijken. Met wat voor wetten krijgt men te maken als psychosociaal therapeut en hoe merkt men dit in de dagelijkse werksfeer. Wat is te verwachten met betrekking tot ethische dilemma’s en hoe wordt hiermee omgegaan. Wat doet men als men een cliënt in zorg heeft die een stoornis met een rode vlag heeft maar weigert zich regulier te laten behandelen. Wat zijn de rechten en plichten. In dit college worden de tools aangereikt om een eigen praktijk in te richten en te voeren binnen de wetten en grenzen die gesteld zijn aan de psychosociale natuurgeneeskundig therapeut.
Vaccinatie - alle ins en outs (VOL)
|
19 februari 2021 |
M/P/v |
Inschrijven
Onderdeel: Vaccinatie - alle ins en outs (VOL)
Datum: 19 februari 2021
Accreditatie M/P/v
|
Tijdens dit college worden de volgende punten behandeld, toegelicht en uitgediept:
- Werking van het immuunsysteem.
- Vaccineren wat is het doel
- Werking van het immuunsysteem op de vaccinatie
- Hoe wordt een vaccin samengesteld om het beoogde doel te bereiken
- Welke ingrediënten zijn nodig
- Voor- en nadelen van vaccinatie
- Vaccinatie als onderdeel van een breder wereldbeeld
- Nevenwerking op de korte en lange termijn
- Interactie tussen vaccineren en medicijngebruik
- Fysieke aspecten en symptomen
- Het huidige RNA vaccin en de mogelijke invloed op het menselijk lichaam
- Gevolgen bij toekomstige organisatie van onze maatschappij
- Waarom moeten mensen bij o.a. Covid-19 vaccin twee keer ingeënt worden
- Waarom moeten vaccins diepgevroren worden bewaard en waarom moeten verschillende vaccins op verschillende temperaturen bewaard worden en is dat bij alle vaccins zo
- Wat gebeurt er als je niet wilt vaccineren
Medisch en Psychosociaal en Vakgericht goedgekeurd.
Docent: De heer dr. J. Schulpen
Slapen
|
21 mei 2021 |
|
Inschrijven
Onderdeel: Slapen
Datum: 21 mei 2021
Accreditatie
|
Slapen is een van de eerste levensbehoeften. We brengen gemiddeld een derde deel van ons leven slapend door. Het is letterlijk en figuurlijk bijtanken en een slaapgebrek heeft dan ook negatieve gevolgen voor onze gezondheid. Bij 41 procent van de mensen met slaapproblemen is het zelfs dusdanig dat het de slaapproblemen het dagelijks functioneren compleet in de weg staan. En ruim 59% ondervindt bij de dagelijkse activiteiten verschillende belemmeringen door slaapgebrek. De opmerking “een uurtje slaaptekort maakt je al ziek” wordt daarom ook flink onderschat. Na een week slecht slapen werkt het immuunsysteem al niet meer goed en dit heeft ernstige gevolgen voor de lichamelijke gezondheid en het emotionele en mentale welbevinden. Het college Slapen behandelt de slaapproblematiek en de uitwerking ervan op onze lichamelijke, mentale en emotionele gezondheid inclusief de verschillende oorzaken en reguliere behandelmethodieken.
Vaccinatie - alle ins en outs (VOL)
|
20 februari 2021 |
M/P/v |
Inschrijven
Onderdeel: Vaccinatie - alle ins en outs (VOL)
Datum: 20 februari 2021
Accreditatie M/P/v
|
Tijdens dit college worden de volgende punten behandeld, toegelicht en uitgediept:Werking van het immuunsysteem.
Vaccineren wat is het doel
Werking van het immuunsysteem op de vaccinatie
Hoe wordt een vaccin samengesteld om het beoogde doel te bereiken
Welke ingrediënten zijn nodig
Voor- en nadelen van vaccinatie
Vaccinatie als onderdeel van een breder wereldbeeld
Nevenwerking op de korte en lange termijn
Interactie tussen vaccineren en medicijngebruik
Fysieke aspecten en symptomen
Het huidige RNA vaccin en de mogelijke invloed op het menselijk lichaam
Gevolgen bij toekomstige organisatie van onze maatschappij
Waarom moeten mensen bij o.a. Covid-19 vaccin twee keer ingeënt worden
Waarom moeten vaccins diepgevroren worden bewaard en waarom moeten verschillende vaccins op verschillende temperaturen bewaard worden en is dat bij alle vaccins zo
Wat gebeurt er als je niet wilt vaccineren
Docent: De heer dr. J. Schulpen
Medisch en Psychosociaal en Vakgericht goedgekeurd.
Vaccinatie - alle ins en outs (extra dag)
|
26 februari 2021 |
M/P/V |
Inschrijven
Onderdeel: Vaccinatie - alle ins en outs (extra dag)
Datum: 26 februari 2021
Accreditatie M/P/V
|
Wegens grote belangstelling hebben wij dr. J. Schulpen bereid gevonden om nog twee dagen naar Zeewolde te komen.
Tijdens dit college worden de volgende punten behandeld, toegelicht en uitgediept:Werking van het immuunsysteem.
Vaccineren wat is het doel
Werking van het immuunsysteem op de vaccinatie
Hoe wordt een vaccin samengesteld om het beoogde doel te bereiken
Welke ingrediënten zijn nodig
Voor- en nadelen van vaccinatie
Vaccinatie als onderdeel van een breder wereldbeeld
Nevenwerking op de korte en lange termijn
Interactie tussen vaccineren en medicijngebruik
Fysieke aspecten en symptomen
Het huidige RNA vaccin en de mogelijke invloed op het menselijk lichaam
Gevolgen bij toekomstige organisatie van onze maatschappij
Waarom moeten mensen bij o.a. Covid-19 vaccin twee keer ingeënt worden
Waarom moeten vaccins diepgevroren worden bewaard en waarom moeten verschillende vaccins op verschillende temperaturen bewaard worden en is dat bij alle vaccins zo
Wat gebeurt er als je niet wilt vaccineren
Docent: De heer dr. J. Schulpen
Medisch en Psychosociaal en Vakgericht goedgekeurd.
Vaccinatie - alle ins en outs (extra dag)
|
27 februari 2021 |
M/P/V |
Inschrijven
Onderdeel: Vaccinatie - alle ins en outs (extra dag)
Datum: 27 februari 2021
Accreditatie M/P/V
|
Wegens grote belangstelling hebben wij dr. J. Schulpen bereid gevonden om nog twee dagen naar Zeewolde te komen.
Tijdens dit college worden de volgende punten behandeld, toegelicht en uitgediept:Werking van het immuunsysteem.
Vaccineren wat is het doel
Werking van het immuunsysteem op de vaccinatie
Hoe wordt een vaccin samengesteld om het beoogde doel te bereiken
Welke ingrediënten zijn nodig
Voor- en nadelen van vaccinatie
Vaccinatie als onderdeel van een breder wereldbeeld
Nevenwerking op de korte en lange termijn
Interactie tussen vaccineren en medicijngebruik
Fysieke aspecten en symptomen
Het huidige RNA vaccin en de mogelijke invloed op het menselijk lichaam
Gevolgen bij toekomstige organisatie van onze maatschappij
Waarom moeten mensen bij o.a. Covid-19 vaccin twee keer ingeënt worden
Waarom moeten vaccins diepgevroren worden bewaard en waarom moeten verschillende vaccins op verschillende temperaturen bewaard worden en is dat bij alle vaccins zo
Wat gebeurt er als je niet wilt vaccineren
Docent: De heer dr. J. Schulpen
Medisch en Psychosociaal en Vakgericht goedgekeurd.